Syöpätaudit
Syöpä on yleisnimitys joukolle erilaisia tauteja. Syöpätautien tuntemus ja niiden hoito on kehittynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä. Hoitotulokset ovat parempia ja yhä useampi syöpään sairastunut voidaan parantaa pysyvästi. Myös potilaiden, joiden tautia ei pystytä kokonaan parantamaan, elämä jatkuu entisellään yhä pidempään uusien kehittyneempien hoitojen ansiosta.
Syöpä on yleinen sairaus ja arviolta joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään elämänsä aikana. Suomessa todetaan vuosittain noin 34 300 uutta syöpää ja syöpädiagnoosit jakautuvat melko tasaisesti naisten ja miesten kesken.
Syöpäpotilaan ennuste riippuu useasta tekijästä, kuten syövän sijainnista, levinneisyydestä sekä käytettävissä olevista hoitovaihtoehdoista. Potilaan ennuste on yleensä parempi, mikäli syöpä todetaan paikallisesti, eikä se ole vielä lähettänyt etäpesäkkeitä, eli metastasoitunut. Lähes 70% kaikista syöpään sairastuneista ovat nykyisin elossa viiden vuoden päästä syöpädiagnoosista.
Suomessa elää tällä hetkellä noin 289 000 syövän jossakin vaiheessa elämäänsä sairastanutta ihmistä. Myös monet potilaat, joita ei voida parantaa pysyvästi, elävät parantuneiden hoitomahdollisuuksien ansiosta pitkään.
Naisten yleisin syöpä on rintasyöpä, johon sairastui vuonna 2017 noin 5000 naista. Miesten yleisin syöpä eli eturauhassyöpä todettiin samana vuonna noin 5500 miehellä.
Syövät hoidetaan pääosin erikoissairaanhoidossa. Perusterveydenhuollon tehtävä on lähinnä tunnistaa oireet ja tehdä alustavat diagnostiset testit. Jos niiden perusteella on syytä epäillä syöpää, potilas ohjataan erikoissairaanhoitoon ja siellä tehtäviin tarkempiin tutkimuksiin. Ennen hoidon aloittamista valintaa on tärkeää varmistaa diagnoosi sekä selvittää syövän levinneisyysaste.
Syöpien hoidossa käytetyt menetelmät vaihtelevat suuresti eri syöpien sekä niiden ennusteiden ja levinneisyyden mukaan. Hoidon valintaan vaikuttavat myös potilaan ikä, yleiskunto ja muut sairaudet. Käytetyimpiä hoitoja ovat leikkaukset, säde-, solunsalpaaja- sekä erilaiset lääkehoidot.
Syöpätauteja on hyvin erilaisia. Karsinoomiksi kutsutaan syöpiä, jotka ovat lähtöisin eri elimien pintasolukosta, eli epiteelistä. Sarkoomat ovat lähtöisin elimistön tukikudoksista. Verta muodostavien solujen syöpiä kutsutaan hematologisiksi syöviksi. Hematologisia syöpiä ovat muun muassa leukemiat ja imusolmukesyövät, eli lymfoomat. Kaikkiin eri syöpätauteihin kehitetään uusia hoitoja ja tutkimusta kohdistetaan myös mitä harvinaisimpiin syöpäkasvaimiin.
Potilaan kokonaisvaltainen, henkilökohtainen hoidon tarpeen huomioiminen on aina ensisijaista.
Päivitetty 15.7.2020